Rotsvast.nl

Nieuws

6 stappen om jouw woning winterklaar te maken

Door Rotsvast op 12-12-2018

Om veilig en warm de winter door te komen, moet u zich in de herfst al voorbereiden. De wintermaanden kunnen namelijk streng zijn, waar je ook woont. Een gierende wind kan een boosdoener zijn voor planten, een flinke sneeuwstorm kan het dak van een ouder huis in gevaar brengen en zelfs de regenbuien in januari kunnen schade brengen aan dakgoten en regenpijpen.

 

Wilt u uw huis in de winter verkopen of juist beschermen; er zijn eenvoudige stappen om uw huis intact te houden gedurende de winter.

 

  1. Inspecteer uw dak

Het weer in de winter kan het dak van uw huis op meerdere manieren beschadigen. Hoge windsnelheden, zware regenval of sneeuwval kunnen spanning veroorzaken op uw dak. Daarnaast kan overtollig blad ervoor zorgen dat uw dakgoten verstopt raken. Beschadigingen aan uw dak kunnen de waarde van het huis aanzienlijk beïnvloeden. Om die reden is het gemakkelijker (en goedkoper) om voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld: een dakinspectie inplannen voordat er winters weer optreedt.

 

  1. Controleer (lucht)lekkages

Een lekkage in uw ramen, deuropeningen of muren kunnen de maandelijkse rekening voor nutsvoorzieningen drastisch verhogen. Het is erg eenvoudig om een eigen controle uit te voeren en eventuele lekkages te dichten. Controleer daarom alle kozijnen en deuren in uw huis op scheuren waar koude lucht doorheen kan komen. Ook elke mogelijke opening van uw huis naar de buitenkant moeten gecontroleerd worden. Een drukverhoging test kan helpen bij het opsporen van luchtlekkages. Zit er een lek? Gebruik dan kit  en/of weerstrippen om de luchtlekkage af te sluiten.

 

  1. Maak de dakgoten schoon

Bladeren die naar beneden vallen zijn kenmerkend voor de herfstmaanden. De bladeren kunnen een hoop problemen opleveren voor de dakgoten van uw huis. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot schade door lekkages. U kunt zelf het blad uit de goot verwijderen maar U kan er ook voor kiezen om een professional in te schakelen om de klus veilig te laten verlopen. Schone regenpijpen besparen u onnodige zorgen en kosten.

 

  1. Maak de schoorsteen schoon

Schoorstenen moeten jaarlijks worden gecontroleerd en schoongemaakt. Wanneer u in de wintermaanden de openhaard gebruikt, is dit noodzakelijk. Een schoorsteen met een beschadiging of blokkade kan uw huis ongelijk verwarmen en de energierekening verhogen. In het ergste geval kan er brandgevaar optreden. Het is eenvoudig en veilig om een schoorsteenreinigingsbedrijf in te schakelen om uw schoorsteen te inspecteren en schoon te maken. Zo kan u de hele winter gebruik maken van de schoorsteen.

 

  1. Maak de tuin winterklaar

U moet uw tuin voorbereiden op het koudere weer. De veranderende seizoenen hebben invloed op uw tuin, waar u ook woont. U kunt de overweging maken om de meer kwetsbare planten naar binnen te verplaatsen. Tuinmeubels kunnen het beste opgeslagen worden en het is belangrijk dat bladeren van het gazon worden verwijderen, zodat het gazon niet verstikt.

  1. Bereid de leidingen voor

Als je in een gebied woont waar het erg koud wordt in de winter, is het verstandig om extra maatregelen te nemen. Zorg ervoor dat, voordat het begint te vriezen, tuinslangen binnen worden bewaard en sluit alle kleppen aan de binnenzijde die water leveren aan buitenkranen. Gebruik geen antivriesmiddelen om de vorst tegen te gaan - het is niet goed voor het milieu en kan schadelijk zijn voor dieren en mensen. Isoleer binnenpijpen in delen van het huis die meestal onverwarmd zijn, zoals de zolder, garage of kruipruimtes. Het wordt zelfs aanbevolen om de thermostaat de hele dag en nacht op dezelfde temperatuur te houden, zodat de leidingen niet zullen lijden aan drastische temperatuurschommelingen. Daarnaast is het verstandig om alle kranen regelmatig gedurende het winterseizoen te controleren.

Nu dat uw huis weer winterklaar is gemaakt, kunt u weer zorgeloos genieten of u zich juist weer focussen op de verkoop van uw huis. Bij het verkopen van een huis komt u wel nog voor meer belangrijke taken en beslissingen te staan. Rotsvast is betrokken, denkt met u mee en geeft een passend advies. Wij adviseren over de juiste vraagprijs en verkoopstrategie, en begeleiden het gehele verkoopproces. Kiezen voor een Rotsvast verkoopmakelaar betekent kiezen voor flexibiliteit, klantvriendelijkheid en kwaliteit. Bekijk hier hoe wij u kunnen helpen.