Rotsvast.nl

Nieuws

Hoeveel moet u bieden op een woning?

Door Rotsvast op 13-06-2018

Laten we gelijk beginnen met een moeilijke vraag: hoeveel moet u op een huis bieden?

Hopelijk heeft u als belegger uw huiswerk gedaan en heeft u met de voorlopige cijfers een goed beeld van wat u voor het onroerend goed kunt en wilt betalen. Maar zou u dat exacte bedrag moeten bieden? Of moet u de verkoper een extreem lage prijs bieden, in de hoop dat ze deze aannemen?

De waarheid: er is geen juiste manier.

Sommige investeerders kiezen ervoor om veel lage startbiedingen in te dienen, in de hoop dat deze goed voor hen zullen werken. Anderen kiezen ervoor om hun hoogste en beste aanbod voorrang te geven. En de rest vindt ruimte in het midden tussen deze twee strategieën. Elk van deze technieken heeft een tijd en plaats, maar elke afzonderlijke deal bepaalt welk soort bieding u moet indienen.

Als het huis bijvoorbeeld al lang op de markt is en u een goede indicatie hebt dat de verkoper er graag vanaf wil, is er (vrijwel) geen echt gevaar bij het indienen van een lage startbieding om te zien wat er gebeurt. Als u zich echter in een competitieve markt bevindt, dan moet u misschien zelfs meer bieden dan de vraagprijs. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe aanbieding in de multiple listing service (MLS) treft voor een geweldige prijs en waarvan u zeker bent dat deze snel zal verkopen. Dan wilt u misschien de competitie snel uitschakelen en eenvoudig direct uw hoogste bedrag bieden.
 

Meer dan de vraagprijs aanbieden
Stel: u ziet een redelijk aantrekkelijk woonobject in de markt verschijnen voor €180.000. Aan de foto’s te zien, verwacht u dat u het object snel kunt verhuren. Het heeft alleen wat werk nodig, maar het pand is verder in orde en heeft de potentie om €1.500 per maand te kunnen opleveren. Binnen enkele uren nadat het huis wordt aangeboden, dient u een bod van €190.000 in, omdat u de eerste wilt zijn en ervan uitgaat dat anderen biedingen rond de normale prijs gaan bieden of dat er maar weinig overheen durven te gaan qua bod. U krijgt gelijk en deze woning wordt een van uw grootste cashflow-deals. Had u geprobeerd de verkoper te verlagen met een bod van €170.000, dan hadden ze u uitgelachen en gingen zij verder met een andere geïnteresseerde partij. U moet ook nooit meer dan alleen de vraagprijs betalen om een ​​bod te winnen als de cijfers niet uitschreven, tenzij u een vooruitstrevende blik en reden hebt om dit te doen.

 

Uw bod onrealistisch laag houden
Een ander voorbeeld: voor een ander woonobject raakt u aan de praat met de directe verkoper die op dat moment in huis is tijdens een bezichtiging. Ze probeert te verhuizen en dit huis, waarvoor ze dan niet meer kan zorgen, is het enige wat haar ervan weerhoud. Ze wilt graag bij de rest van haar familie zijn en gewoon zo spoedig mogelijk weg. De verkoper vraagt €80.000 voor het huis, maar vanwege de toestand verwacht u niet dat andere investeerders aan haar deur stonden te bonzen. Het is slechts een 'middelmatige deal'. U biedt haar €60.000 aan voor het pand en vertelt dat u de deal over twee weken kunt sluiten. Ze pakt het aanbod gelijk aan.Zoals u kunt zien aan de hand van deze twee voorbeelden, kan een dergelijke aanpak van een bieding in beide gevallen op de dag dat ze worden vermeld, maar de strategie is voor beiden anders. De motivatie is anders, evenals de relatieve prijs. Dit zijn slechts enkele nuances in de vastgoedwereld die u snel onder de knie zult krijgen zodra u begint met biedingen plaatsen. Ga er nooit vanuit dat het biedingsproces altijd zwart-wit is. Houd uw ogen open voor aanwijzingen die u zullen helpen een degelijk bod te doen met de beste kans. Creëer een ​​win-win situatie voor alle betrokken partijen.

Er is niet één manier om precies te weten hoeveel u moet bieden.

Elke deal is anders en vereist een andere analyse en strategie. Ja, dit betekent dat het werk kost! Hoe meer biedingen u doet, hoe meer deals u sluit en hoe sneller u uw financiële punt bereikt die u voor ogen had. Houd alles goed in de gaten en u zult het geweldig doen.
 

Rotsvast is ervaren in de vastgoedbranche en begeleidt beleggers al ruim 25 jaar. Dankzij onze ervaring, expertise en het inschakelen van ons netwerk kunnen wij onze klanten voorzien van de beste integrale vastgoedoplossingen. We maken graag kennis met u middels een vrijblijvend informatiegesprek. Geïnteresseerd in vastgoedbegeleiding? Bekijk onze pagina ‘Beleggen in vastgoed’ of neem direct contact met ons op voor meer informatie.