Rotsvast.nl

Nieuws

3 beginnersfouten die vastgoedinvesteerders maken

Door Rotsvast op 26-09-2018

Beleggen in vastgoed is een steeds veranderend spel. Het is persoonlijk, het is politiek, het is spannend. In de vastgoedmarkt zijn er honderden verschillende dingen om op te letten, en met zoveel om bij te houden, zal elke belegger zeker fouten maken. Zelfs als uw onderweg fouten maakt, is er geen reden waarom u niet zou leren van de valstrikken waar andere vastgoedbeleggers in terecht kwamen toen zij voor het eerst begonnen. U heeft de kans om deze veel voorkomende fouten te vermijden. In plaats daarvan kunt u direct geld gaan verdienen in plaats van fouten te maken.

 

Fout #1: Te veel emotionele gehechtheid

Waarom is dit een fout:
Als vastgoedbelegger is het belangrijk dat u een affiniteit met en een passie heeft voor onroerend goed, maar het is ook belangrijk om passie te hebben voor het handhaven van uw bedrijfsresultaten. Als u een object ziet dat geen financiële meerwaarde heeft, maar er wel verliefd op wordt, kunt u in de verleiding komen om er een van uw eerste investeringsprojecten van te maken. Hoewel dat misschien tot voldoening leidt, zal uw portemonnee er niet blij mee zijn. Emotionele hechting kan ervoor zorgen dat u uw passie over de rede volgt, en dit kan u in ernstige problemen brengen als u er niet achter komt hoe u die twee in een vroeg stadium van uw carrière in balans kunt brengen.

Wat kan dit u kosten:
Investeren in uw passie is belangrijk om enthousiast te blijven over beleggen in onroerend goed. U kunt zich dit alleen niet permitteren wanneer u niet over de middelen bezit om een tegenvaller op te kunnen vangen. Als u uw zuurverdiende geld investeert in onroerend goed waar u waarschijnlijk geen quite op gaat spelen, is het geen verstandige beslissing. Wanneer u dit wel doet, kan het u maanden of zelfs jaren kosten om hier bovenop te komen. Misschien herstelt u wel helemaal niet meer van deze ene fout.

Hoe kunt u het voorkomen:
Natuurlijk is er ruimte voor passie wanneer u investeert in onroerend goed. Sterker nog, vertrouwen hebben in uw eigen gevoel kan u zeker vooruit brengen. Echter kunt u zich dit alleen permitteren wanneer u genoeg vermogen heeft om een fout op te vangen. Dit is wat u moet doen wanneer u het gevoel heeft te gehecht te zijn aan vastgoed:

1. Zoek uit waarom u dit gevoel heeft

Komt het omdat het een goede investeer mogelijkheid betreft? Of doet het u denken aan uw kinderlijk huis? Het beantwoorden van deze vragen zal u verder helpen met bepalen of u denkt dat er daadwerkelijk wat aan te verdienen valt, of omdat u bepaalde keuzes maakt omdat u er emotioneel aan gehecht bent.
 

2. Houd de mogelijke investeringen goed in de gaten

Als het voor u niet verstandig is om te investeren in een bepaald onroerend goed, bestaat er een grote kans dat het object nog een tijd beschikbaar zal zijn. Hou mogelijke investeringen goed in de gaten en wacht tot de prijzen naar beneden gaan. Het kan zo zijn dat het rendabeler wordt om een paar maanden of jaren te wachten met kopen.
 

3. Zoek naar investeringspartners

Als u het onroerend goed maar niet uit uw hoofd krijgt, kunt u gaan zoeken naar een andere investeerder om er samen naar te kijken. Met hun hulp bent u niet alleen verantwoordelijk voor de financiële risico’s.
 

4. Wacht het af

U zult veel onroerend goed tegenkomen die een emotionele reactie in u opwekken tijdens uw carrière. Uiteindelijk heeft u misschien het recht om projecten met een winst aan te nemen omdat daar uw passie ligt. Wacht het af, de tijd om deze passies te bevredigen zullen zeker nog op uw pad komen.

Ongeacht hoe u ervoor kiest om een ‚Äč‚Äčemotionele reactie op een woning aan te pakken, bedenk dat u een duurzame toekomst voor uw beleggingsactiviteiten probeert te creëren.

 

Fout # 2: Geen noodfonds

Waarom is dit een fout:
Zelfs met een perfecte planning is er altijd de kans dat er iets misgaat. Problemen met het weer, vertraging van de aannemer en tekorten aan materialen kunnen allemaal leiden tot een project dat meer kost dan wordt verwacht. Als u geen geld reserveert om deze onverwachte kosten te dekken, zal het project tot stilstand komen en zal het u nog meer kosten.

Wat kan het u kosten:
Als u niet op tijd hypotheken, aannemers rekeningen of andere zaken kunt betalen, krijgt u te maken met late vergoedingen en mogelijk zelfs rechtsgedingen. Bovendien kost het u veel tijd en energie om de vertragingen op te vangen wanneer u niet kunt betalen voor een snelle oplossing. Geen enkele flexibiliteit hebben in uw budget is in een zekere manier om uw project in een metaforische houdgreep te stoppen.

 

Hoe te vermijden:
De enige manier om te voorkomen dat u niet genoeg back-up geld heeft voor het geval dat er een noodgeval is (u raadt het al) is een back-up! Maar dit betekent niet noodzakelijk dat u het geld fysiek op uw bankrekening moet hebben staan. Maak in plaats daarvan een aantal noodplannen, over wat u zou doen als u plotseling een paar duizend euro (of meer) nodig hebt om uw tijdlijn te behouden:

1. Houd een noodfonds
Maak een bankrekening speciaal voor noodgevallen. Stop een deel van uw winst in dit fonds telkens wanneer u een verkoop doet. Uiteindelijk zal dit voldoende zijn om uw bedrijf te beschermen, zelfs als een tragedie een van uw eigendommen raakt terwijl u eraan werkt.

 

2. Ken uw leningopties
Wanneer er zich calamiteiten voordoen, kan het krijgen van een lening een goede manier zijn om snel extra geld te verzilveren, dat u vervolgens kunt terugbetalen zodra u het project hebt voltooid. Houd een lijst bij van mogelijke geldverstrekkers en wat hun rentetarieven zijn en werk deze lijst elk kwartaal bij. Weet altijd wat uw opties zijn als het gaat om leningen, omdat deze opties u in de toekomst misschien kunnen redden.

3. Houd contact met andere investeerders
Er zijn veel investeerders die alleen betrokken raken bij de projecten van andere mensen in plaats van een eigen te beginnen. Deze co-investeerders zijn meer geïnteresseerd in financieel gewin en het geven van adviezen dan het eigenlijke projectmanagement. U zult ongetwijfeld een aantal van deze investeerders ontmoeten tijdens uw carrière. Houd een lijst bij van deze contacten en contact ze driemaandelijks om te vragen hoe het met ze gaat.  Als een van uw projecten financiële moeilijkheden tegenkomt, kunnen zij u vergezellen om het project te voltooien.

Fout # 3: Onrealistische tijdframes instellen

Waarom is dit een fout:
Als nieuwe vastgoedbelegger kunt u prima inzien waardoor een project kan worden uitgesteld. U zult zich er echter niet van bewust zijn hoe de tijdschattingen gedurende het seizoen kunnen veranderen. Daardoor heeft u meer kans om onrealistische tijdsbestedingen in te stellen voor uw projecten, die nu alleen uw fysieke werkbelasting in beslag nemen, maar het kan erg stressvol worden als u begint te voelen alsof u achterop raakt.

Wat kan het u kosten:
Als u het verkeerde schema vaststelt, heeft u niet genoeg gebudgetteerd om maandelijkse kosten te betalen, zoals kosten voor elektriciteit, aannemer vergoedingen, hypotheken, verhuur van apparatuur en meer. Afhankelijk van de schaal van uw project, kan uw tijdlijnprobleem u uiteindelijk veel kosten in termen van uw budget. Om nog maar te zwijgen over het feit dat, als u extra investeerders in het project heeft, ze misschien niet blij met u zijn wanneer de tijdlijn voor voltooiing wordt teruggeschoven.

 

Hoe te vermijden:
Het belangrijkste om u te helpen beter te worden in het opstellen van projecttijdlijnen is ervaring. Maar ervaring is iets dat u (als een nieuwe vastgoedinvesteerder) niet zomaar in de winkel kunt kopen. Hier volgen enkele andere manieren om te voorkomen dat u ernstige tijdlijn problemen ondervindt die van invloed kunnen zijn op uw status van de bedrijfsresultaten:

1. Praat met andere lokale investeerders
Lokale investeerders zullen de markt beter kennen dan u. Ze zullen een beter idee hebben van hoe lang dingen duren om te sluiten en te verwerken, welke constructiebedrijven hun werk vertragen, en vele andere factoren die van invloed kunnen zijn op uw projecten. Door ervaring in overweging te nemen, kunt u realistischere tijdlijnen voor uw eigen projecten instellen.

2. Bouw ‘flexibele’ tijd in uw schema
Als u weet dat de dakbedekking slechts een week in beslag mag nemen, maar vanwege weersomstandigheden tot twee weken kan duren, moet u rekening houden met die flexibiliteit in uw algehele tijdlijn. Als dat zo is, zult u eerder sneller dan te laat eindigen met uw project. Flex tijd inbouwen in uw tijdlijn is een geweldige manier om u te beschermen tegen het overschrijden van uw voorspelde tijdlijn. Zorg er gewoon voor dat in de tijdlijn staat welke aannemers hun werk kunnen overlappen en welke achter elkaar moeten komen.

3. Hulp inhuren
Voor bepaalde delen van het proces zorgt het inhuren van ervaren helpers ervoor dat u niet achter gaat lopen. Als u een nieuwe huurder wilt vinden voor een woning die u binnen drie weken na voltooiing wilt renoveren, kunt u met behulp van een ervaringsdeskundige ervoor zorgen dat u uw deadlines haalt. Alleen al omdat u een investeerder bent, betekent niet dat u alles zelf moet aanpakken. Huur hulp in om ervoor te zorgen dat dingen efficiënt en correct worden gedaan.

 

Begin met ervaring

Als een nieuwe belegger in onroerend goed, is de beste manier om snel te slagen, aandacht te schenken aan de ervaringen die beleggers eerder hebben gehad en van hen te leren. Er zullen fouten optreden gedurende uw hele carrière, maar het hoeven niet dezelfde fouten te zijn die honderden andere investeerders voor u hebben gemaakt. Leer van hun ervaringen en u heeft een stapje voor!

 

Rotsvast is ervaren in de vastgoedbranche en begeleidt beleggers al ruim 25 jaar. Dankzij onze ervaring, expertise en het inschakelen van ons netwerk kunnen wij onze klanten voorzien van de beste integrale vastgoedoplossingen. We maken graag een vrijblijvende vastgoedscan voor u tijdens een kennismakingsgesprek. Bekijk onze pagina ‘Beleggen in vastgoed’ of neem direct contact met ons op voor meer informatie.