Rotsvast.nl

Nieuws

Waarom het loont om recht door zee te zijn in onroerend goed

Door Rotsvast op 24-07-2018

Waarom het loont om recht door zee te zijn in onroerend goed (zelfs als het ongemakkelijk is)

Iets wat we veel horen bij artsen, is dat zij voor hun patiënten 'de verwachtingen moeten managen'. Als de kans klein is dat iemand ooit weer kan lopen na een zwaar auto-ongeluk, is het een heel slecht idee om die persoon te vertellen dat hij 'gewoon positief moet denken en vast weer in staat is om opnieuw te kunnen lopen’. Dat eindigt natuurlijk in  een hartverscheurende teleurstelling, als blijkt dat opnieuw lopen nooit meer gaat lukken. In plaats daarvan zou het doel moeten zijn om er alles aan te doen om de patiënt opnieuw te laten lopen. Dit terwijl zij hun eigen verwachtingen onder controle hebben, zodat wanneer het lopen niet lukt, ze nog steeds leren om gelukkig te zijn en het meeste te halen uit dat wat ze wél kunnen.

In onze branche hebben we uiteraard niet te maken met dit soort situaties. Maar er bestaat nog steeds de verleiding om "veel te beloven en minder te bieden”. Het is een stuk gemakkelijker om iets te verkopen dat geen nadeel met zich meebrengt, want dat maakt de andere partij meer vatbaar voor wat u te zeggen heeft. Maar het probleem is dat u moet hopen dat die rooskleurige toekomst die u beloofd heeft daadwerkelijk uitkomt. Spoiler: vaak niet.

Het is beter om eerlijk te zijn tegen mensen over wat de toekomstige problemen zouden kunnen zijn en/of wat de nadelen zijn. Wanneer de persoon met wie u onderhandelt "Nee" zegt, hebben zij waarschijnlijk het gevoel dat ze de touwtjes in handen hebben en niet gemanipuleerd worden. Het is zelfs een manier om die persoon meer vertrouwen in u te laten krijgen, door iemand “Nee” tegen jou te laten zeggen.

Voorbeelden van het managen van verwachtingen in onroerend goed
Laten we zeggen dat u een groot belegger bent en dat u onderhandelt over een deal met een potentiële verkoper. Als u die verkoper vertelt: "Ik kan een deal sluiten binnen 15 dagen en het geld gelijk betalen", alleen om hem te triggeren maar uzelf het pand in de groothandel wilt krijgen, dan beheert u niet goed de verwachtingen. Misschien kunt u het meestal zo verkopen. Maar meestal is niet altijd.

Wanneer die periode van 15 dagen verstreken is en u geen deal hebt, wat vertelt u dan aan de verkoper? Maakt u nog een web van leugens over ‘de financiën die niet op een rijtje waren’ of ‘ik had meer tijd nodig’? Oneerlijk zijn of selectief eerlijk zijn, is geen manier om zaken te doen en zal waarschijnlijk veel van uw emotionele energie vreten met het afweren van boze verkopers. Misschien verliest u een paar deals vooraf, maar op de lange termijn is het beter uw reputatie, uw energie en uw integriteit te beschermen.

ik had meer tijd nodig

Een ander voorbeeld zou zijn bij het ondertekenen van een huurovereenkomst. Verhuurders gaan vaak door urenlange rompslomp met alle huurders die een huurcontract tekenen. Ze zorgen ervoor dat elk item in de huurovereenkomst van zes pagina's wordt behandeld. Misschien is dit een beetje overdreven, maar u wilt er juist voor zorgen dat hierover geen verwarring ontstaat. Als een huurder woedend is op een verhuurder over een beleid dat is opgesteld, kunnen ze niet zeggen dat ze dit niet wisten. Ze hebben immers een kopie van het huurcontract en weten dus wat er tot in detail met hen is besproken.

Een voorbeeld van wat er gebeurt als u dingen niet goed uitlegt aan een huurder - een fout die u al vroeg kunt maken waar je op den duur genoeg spijt van zult hebben:

"... Een tijdje geleden werden er geen specifieke punten benadrukt of uitgelicht tijdens de ondertekening van de huurovereenkomst. Ze ging er snel doorheen. Hoe schokkend het ook mag zijn, veel huurders lezen nooit de huurovereenkomst terwijl dit juist het belangrijkste moment is om duidelijk te maken wat de regels zijn. Een ding wat de huurder buiten beschouwing had gelaten, was dat de nood-onderhoudslijn alleen bedoeld was voor gebruik wanneer er bijvoorbeeld een leiding of buis zou springen. Dus in plaats daarvan begon zij onze property manager te overspoelen met telefoontjes over de airco die uit ging toen het 25 graden was buiten om 8.30 ’s avonds en nog van alles. "

Hoe leuk.

Conclusie
Het is moeilijk om mensen te vertellen wat ze niet willen horen, maar het is een belangrijke vaardigheid om te leren. Het is veel beter dan met diezelfde mensen om te gaan wanneer ze van streek zijn, dan dat hun verwachtingen niet zijn waargemaakt (of die verwachtingen nu redelijk zijn of niet). U kunt hier of daar een sollicitant, deal of werknemer aan verliezen, maar de ervaring leert dat dit zeer zeldzaam is. Over het algemeen is, na alles wat u hebt gedaan, de kans groter dat uw verwachtingen en wensen op elkaar zijn afgestemd en de kans op een opoffering later op de regel vermindert. Daarnaast bouwt u vertrouwen op bij anderen en creëert u een reputatie als iemand die recht door zee en eerlijk is. En het is van waarde om dat te zijn, ook al is het een beetje ongemakkelijk.

 

Rotsvast heeft een sterke focus op klant- en servicegerichtheid en kijkt altijd naar het rendement op vastgoed. Rotsvast is ervaren in de vastgoedbranche en begeleidt beleggers al ruim 25 jaar. Dankzij onze ervaring, expertise en het inschakelen van ons netwerk kunnen wij onze klanten voorzien van de beste integrale vastgoedoplossingen. We maken graag kennis met u middels een vrijblijvend informatiegesprek. Bekijk onze pagina ‘Beleggen in vastgoed’ of neem direct contact met ons op voor meer informatie.