Rotsvast.nl
Vraag een officiële huurpuntentelling aan verzorgd door Rotsvast Utrecht om bijvoorbeeld de (maximale) hoogte van de huurprijs te bepalen volgens het WWS.
Een huurpuntentelling geeft de kwaliteit van de huurwoning weer. Dit gebeurt volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Bijvoorbeeld kamergrootte (oppervlakte), WOZ-waarde, appartementsvoorzieningen en natuurlijk de duurzaamheid van het huurappartement. Energielabels en duurzaamheidsmaatregelen wegen zwaar mee in deze score.
Het aantal verhuurpunten is een belangrijk instrument om de huurprijs van een appartement op de Utrechtse vastgoedmarkt te bepalen. Het is een gestandaardiseerde methode die is ontwikkeld om de kwaliteit en kenmerken van een woning objectief te beoordelen en de maximale huur te bepalen die een verhuurder voor die woning mag vragen. Het aantal Huurpunten houdt rekening met verschillende factoren, waaronder: B. Grootte van de woning, beschikbaarheid van voorzieningen, energiezuinigheid van de woning en locatie van de woning. Elk van deze elementen wordt beoordeeld met behulp van een puntensysteem en elk element krijgt een bepaald aantal punten toegewezen. De totaalscore bepaalt uiteindelijk de maximale huur die een verhuurder in rekening mag brengen.
Appartementen met 142 punten of meer vallen in de zogenaamde vrije of geliberaliseerde sector, waar geen huurplafond meer geldt en verhuurders zelf de kale huur kunnen bepalen.

 

De huidige stand van zaken rondom Middenhuur Regulering & Vrije sector verhuur (2023) 

Vanaf 1 januari 2024 vallen alleen panden met 187 punten of meer in het vrije huur sector (nu € 1000,- per maand). Veel verhuurders en vastgoedbeleggers vrezen dat hun panden niet meer in niet meer in de vrije huur sector vallen. Door de juiste verduurzamingsmaatregelen getroffen zijn. Hieronder bespreken we welke stappen verhuurders en vastgoedbeleggers kunnen nemen om hun investering/rendement veilig te stellen.
Veel appartementen, vooral vooroorlogse appartementen, vallen door de WOZ-beperkingen niet meer onder de vrije huurcategorie. Vooral in grotere (duurdere) steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam vallen veel appartementen niet meer in de vrije sector.