Rotsvast.nl

Nieuws

Green Village Delft DreamHûs

Door Rotsvast Delft op 17-12-2019

Gebruiksvriendelijke en betaalbare oplossingen voor verduurzaming van woningen. Betaalbaar, comfortabel, eenvoudig en duurzaam leven, dat is het idee achter DreamHûs. Rotsvast Delft verhuurt en beheert 3 woningen op het terrein van Greenvillage, onderdeel van TU Delft. The Green Village is een proeftuin voor duurzame innovaties, op de campus van de TU Delft. Het is een openluchtlaboratorium voor experimenten met nieuwe technologieën voor de woon- en leefomgeving. 

Dit experiment is een samenwerking tussen WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, YES! Delft, The Green Village en De Bewonersraad Friesland. Op The Green Village zijn drie exacte kopieën van Nederlandse jaren zeventig huizen met verschillende energieprestaties gebouwd; een woning met het energielabel F en twee met het label B. Zo is een levensechte situatie ontstaan waarbij verschillende innovatieve partijen de uitdaging aangaan om de woningen zo effectief en efficiënt mogelijk te verduurzamen (betaalbaar, simpel en opschaalbaar). Nu in een experimentele setting, straks via het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland in de grootschalige praktijk. Onderzoekers, studenten en ondernemers worden uitgenodigd om gebruiksvriendelijke en vooral betaalbare oplossingen te bedenken om deze huizen duurzaam te maken.

De eerste twee innovators – DeWarmte en SuperSola – pitchten hun idee op het podium tijdens de kick-off. En over het waarom van hun initiatief voor dit experiment gingen Sigrid Hoekstra (Het Sociaal Verhuurbedrijf WoonFriesland) en Biense Dijkstra (Bouwgroep Dijkstra Draisma) onlangs in gesprek met Frank van den Broek (Bewonersraad Friesland).

Extra inspiratie kwam van Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability van TU Delft. Hij prikkelde de toehoorders met zijn visie op het renoveren van woningen en wijken. Uiteraard was er ook gelegenheid om de drie DreamHûzen te bekijken.