Rotsvast.nl

Nieuws

Is een opknapper uw investering waard?

Door Rotsvast op 11-02-2019


Huurwoningen hebben het potentieel om u op twee verschillende manieren een rendement te geven: u kunt meer huur in rekening brengen dan dat u aan hypotheek betaalt, wat resulteert in een stroom van inkomsten voor een onbepaalde tijd. Of u kunt investeren in een woning die het potentieel heeft om meer waard te worden, zodat u deze voor een hoger bedrag kunt verkopen.


In beide gevallen, als u initieel een vastgoedobject voor minder geld kunt krijgen, kunt u er meer geld aan verdienen. Dit idee is vaak waarom "opknappers" zo populair zijn. Toekomstige huisbazen of vastgoedbeleggers geloven dat ze een problematisch pand voor een laag bedrag kunnen kopen, investeren hier wat extra tijd en geld in om het leefbaarder te maken en verdienen dan aan de uiteindelijke waarde van het huis (waarvan ze verwachten dat de waarde hoger is dan de combinatie van hun totale investeringen).

Maar zijn deze opknappers echt uw tijd en geld waard?

 

Beoordeel of u het waard vindt
Het is duidelijk dat niet alle opknappers dezelfde hoeveelheid werk zullen vereisen. En wat voor u kwalificeert als een "opknapper" gaat soms niet op voor iemand anders. Bijna elke woning die u koopt, heeft op zijn minst enige reparatie en onderhoud nodig voordat u deze in de verhuur of verkoop zet. De vraag is alleen: hoeveel gaat dat kosten?

Als u de reparaties in een weekend kunt regelen, bijvoorbeeld door het tapijt te vervangen, de muren opnieuw te schilderen en de woning professioneel kunt laten reinigen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Deze kleine aanpassingen zullen de waarde van uw investering niet aanpassen. Maar als u kijkt naar een project dat maanden in beslag kan nemen, wilt u wellicht nog een keer erover nadenken. Niet alleen zal het een veel grotere investering vergen, het zal u ook vertragen bij het verkrijgen van inkomsten om uw investering te compenseren.

Maak de rekensom
Dit zal u waarschijnlijk zelf al doen, maar voordat u een woning koopt met de bedoeling het om te repareren, moet u alles goed op papier krijgen. Overweeg in ieder geval het volgende:

De kosten van uw geplande reparaties/aanpassingen.

Vraag offertes aan van een paar verschillende aannemers of bezoek uw plaatselijke bouwmarkt om de kosten te bepalen van alle benodigdheden. Bereken uw totaalbedrag voor het maken van alle renovaties die u wilt doorvoeren.

Een buffer om u te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen.
Als u klaar bent met het schatten van de kosten, verhoogt u uw totale schatting met minstens 5 tot 10 procent. Er zullen vrijwel zeker nieuwe reparaties zijn die u niet heeft opgemerkt of er komen onvoorziene ontwikkelingen die uw eerste prognoses duurder maken. Deze buffer zal u en uw investering beschermen.

Bereken hoeveel u voor uw investeringen terug krijgt.

Evalueer vervolgens wat u verdient aan uw reparaties en aanpassingen. Sommige projecten, zoals het installeren van nieuwe kozijnen, vensters of het schilderen van uw huis, zullen bijna net zoveel meerwaarde opleveren als u eraan besteedt. Andere kleinere aanpassingen zullen soms u helemaal geen meerwaarde opleveren.

Als uw aanpassingen de waarde van uw woning verhogen of wanneer u de huurprijs kunt verhogen, is het misschien de moeite waard om de trekker over te halen.

 

Geef waarde aan uw tijd
Hier is nog een variabele om te overwegen: de waarde van uw tijd. Laten we zeggen dat u van plan bent veel zelf reparaties uit te voeren en u heeft vastgesteld dat een voorraad van €10.000 voldoende is om de klus te klaren. Aan het eind van de dag zou dat de waarde van uw eigendom met €15.000 verhoogd moeten zijn.

Op het eerste gezicht lijkt dit een no-brainer, maar u moet ook overwegen hoeveel uur het project gaat duren. Laten we zeggen dat het 100 uur werk kost om de reparaties te voltooien. Laten we ervan uitgaan dat u minstens €60 per uur verdient; in essentie moet u dan €6.000 aan tijd spenderen om de reparaties uit te voeren. Uw totale kosten lopen dan op tot €16.000 waardoor het project de moeite niet waard is. Als u het leuk vindt om het werk te doen, is dat één ding - maar neem altijd uw eigen of in te huren arbeidsuren mee in de berekening.

Vertrouw op uw eigen expertise
U zou ook uw verwachtingen moeten inschatten op basis van hoeveel ervaring u heeft. Als u nog nooit eerder een huis heeft opgeknapt, of als dit een van uw eerste eigendommen is, moet u verwachten dat u veel fouten maakt, waaronder een verkeerde inschatting van uw kosten en het verwachte rendement. Het is ideaal om te beginnen met kleinere, minder risicovolle projecten als u niet veel ervaring heeft. Als u dit al vele malen eerder hebt gedaan, vertrouw dan op uw gevoel - u weet waarschijnlijk wanneer een opknapper de investering waard is en wanneer dat niet het geval is.

Uiteindelijk is er geen eenduidig ​​antwoord op de vraag of een opknapper uw tijd of geld waard is; er zijn te veel variabelen om te overwegen. Maar met de juiste berekeningen en voldoende zelfbewustzijn om uw eigen beoordelingsvaardigheden te bepalen, kunt u de juiste keuze maken.

Rotsvast is ervaren in de vastgoedbranche en begeleidt beleggers al ruim 25 jaar. Dankzij onze ervaring, expertise en het inschakelen van ons netwerk kunnen wij onze klanten voorzien van de beste integrale vastgoedoplossingen. We maken graag een vrijblijvende vastgoedscan voor u tijdens een kennismakingsgesprek. Bekijk onze pagina ‘Beleggen in vastgoed’ of neem direct contact met ons op voor meer informatie.